SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/017 | 4024 Debrecen, Varga utca 5.

Intézmény logo

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. nov. 14.


Haon

    „Akik élvezik, hogy az épített környezet megalkotásában részük lehet, azoknak a Péchyben a helyük”

    Legyen szó építőiparról, épületgépészetről, fa-és bútoriparról, a piac várja a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumban végzett szakembereket.

    „Akik élvezik, hogy az épített környezet megalkotásában részük lehet, azoknak a Péchyben a helyük”

    A Debreceni Szakképzési Centrum 11 szakképző intézményében 12 ezer diák tanul, 19 ágazatban 41 technikumi, valamint 30 szakképző iskolai szakma sajátítható el. Ezen intézményhálózat egyik tagja a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum, ahol három ágazatban 4 szakmából választhatnak a jelentkező diákok. A Péchyben jelenleg 756 tanuló folytatja tanulmányait nappali rendszerben, készül az érettségire, szakmai vizsgára, majd a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra. Hogy kinek és miért érdemes ebbe az iskolába jelentkeznie, a Haon nemrég Tirpák Zsolt kancellárt kérdezte.

    A kancellár felidézte, hogy a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum Debrecen és a régió meghatározó szakképző intézménye, technikuma. A Péchy múltja az 1908-as alapításban gyökerezik, amikor létrejött a Fa- és Fémipari Szakiskola, amely építőipari képzést valósított meg, az iskola az 1949/50-es tanévben költözött a Varga utcai épületbe, ahol most is található. – Az iskola évről évre egyre népszerűbb, keresettebb technikum. Minden évben egyre több család dönt arról, hogy ebben az iskolában tanuljon pályaválasztó gyermeke – fűzte hozzá.

    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
    Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    Széles képzési és kapcsolati rendszer

    Tirpák Zsolt elmondta, a Péchy a mai szakképzési rendszerben tiszta profilú technikusi képzést valósít meg három ágazatban. – Az ágazati alapoktatás időszakában a szakmai alapokat tanműhelyi környezetben ismerhetik meg a tanulók, a 11. évfolyamtól azonban a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítjuk meg, a Péchy rendkívül széles körű gazdasági partnerkapcsolatokkal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére – fogalmazott. Tudatta azt is, hogy az Építőipar-ágazaton belül a magasépítő technikus, a mélyépítő technikus szakmákat választhatják. Az Épületgépészet-ágazaton belül az épületgépész technikus szakmát, a Fa- és Bútoripar-ágazaton belül pedig a faipari technikus szakmát sajátíthatják el.

    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
    Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    Kiemelkedő nyelvoktatás

    Kérdésünkre elmondta, hogy az intézményben angol és német nyelv oktatását biztosítják, emellett az Építőipar-ágazat magasépítő technikus egyik osztálya nyelvi előkészítő képzéssel indul. Ez azt jelenti, hogy a képzési idő 5 év helyett 6 év, és az első, előkészítő évfolyamban a diákok óraszámának túlnyomó része idegen nyelv. – Ez kiemelkedő színvonalú nyelvtudást eredményez a 9. évfolyamra, az ágazati alapoktatás kezdetére – tette hozzá.

    Támogatott programok

    Tirpák Zsolt kitért arra is, hogy az iskola nemzetközi kapcsolatrendszerének és pályázati elkötelezettségének köszönhetően a tanulók Erasmus-programmal évenként 2-3 hetet németországi tanulmányúton vehetnek részt, ahol bővíthetik a nyelvtudásukat és megismerhetik a külföldi munkakultúrát, technológiai-képzési környezetet. – Az iskolában nagy figyelmet fordítunk a tanórán kívüli diákélet támogatására, legyen szó közösségi programokról, sporttevékenységről, vagy éppen tehetséggondozásról, felzárkóztatásról. Évről évre ott vannak a diákjaink az országos szakmai tanulmányi versenyek élmezőnyében – jegyezte meg.

    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
    Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    Az alkotók pályája

    A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja szerint azért is nagyon színes ez a pálya, mert itt az építkezések során az épületgépészeti tevékenységeket ismerhetik meg a pályát választók. – Akik szeretnek alkotni, akik élvezik, hogy az épített környezet megalkotásában részük lehet, azoknak a Péchyben a helyük. Itt a rajzórák, a digitális kultúra (informatika) órák, a matematika órák és a fizika órák gyakorlati értelmet nyernek – fogalmazott.

    Nyitott kapu a munka világa és az egyetem felé

    A Péchyben nem tartanak felvételit, az általános iskolai eredmények támogatják a reális felvételi döntést. Fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészégügyi alkalmasság az adott ágazatra, szakmára. Minden vidéki tanuló számára biztosított a kollégiumi férőhely. – Nagy számban tanulnak tovább tanítványaink a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, de természetesen a Péchyben végzettek nemcsak az ágazaton belül tudnak továbbtanulni a felsőoktatás irányában, hanem széles körű palettán be tudják adni felsőoktatási szakra a jelentkezésüket – fejtette ki hozzátéve, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Karával szoros szakmai együttműködésben dolgoznak a tanítványaik fejlődése és továbbtanulása érdekében.

    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
    Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    Tirpák Zsolt végül kiemelte, hogy a munkaerőpiac nagyon várja az építőiparban végzetteket, a tanulóik döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni. A szakképzésbe jelentkező diákok ösztöndíjat kapnak. Az ágazati alapoktatásban fix összeget, jelenleg technikus tanulók 8000 forintot, a szakképző iskolai diákok pedig 16000 forintot havonta. Az ágazati alapvizsga letételét követően azok a diákok, akik az iskola tanműhelyében tanulnak, a tanulmányi eredményüktől függően 8000 és 59000 forint közötti összegű ösztöndíjat, akik duális partnerél tanulnak, ők fizetést, szakképzési munkabért kapnak, ami minimum 100000 forint/hó, anyagilag is megéri tehát szakmát tanulni.

     

    Forrás: haon.hu

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Hasznos információk

    Hasznos információk

    Tájékoztató iskolánk nyári ügyeleti rendjéről és a tanév kezdetéről.

    2024. júl. 11.


    DSZC Péchy

    DBSC nagyköveti program

    DBSC nagyköveti program

    A 2023-2024-es tanévben nekem és rajtam kívül 18 középiskolás diáknak lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk a debreceni Business Service Centers röviden DBSC nagyköveti mentor programjában.

    2024. jún. 25.


    DSZC Péchy

    Gyárlátogatás a BMW-nél

    Gyárlátogatás a BMW-nél

    A lányok napján április 25-én iskolánk 8 tanulója ellátogathatott a jelenleg is épülő BMW gyárba. Számos színes programon vehettünk részt, többek között megnézhettük, hogy hol keverik az autókhoz használt festékek színeit, illetve, hogyan épül a gyár. Mindenkinek nagyon tetszett, hogy elkészíthettük a saját BMW-s profilképünket egy AI-s fotófülkében. Köszönjük a lehetőséget, egy remek napot töltöttünk el a BMW-nél! Írta: Molnár Linett 11.B

    2024. jún. 25.


    DSZC Péchy


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    4024 Debrecen, Varga utca 5.

    Telefon: 06-52/531-892 vagy 20/465-9093 Iskola

    E-mail: info@pechy.net

    OM azonosító: 203033/017

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002424


    2024 Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum