SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/017 | 4024 Debrecen, Varga utca 5.

Intézmény logo

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. nov. 14.


Haon

  „Akik élvezik, hogy az épített környezet megalkotásában részük lehet, azoknak a Péchyben a helyük”

  Legyen szó építőiparról, épületgépészetről, fa-és bútoriparról, a piac várja a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumban végzett szakembereket.

  „Akik élvezik, hogy az épített környezet megalkotásában részük lehet, azoknak a Péchyben a helyük”

  A Debreceni Szakképzési Centrum 11 szakképző intézményében 12 ezer diák tanul, 19 ágazatban 41 technikumi, valamint 30 szakképző iskolai szakma sajátítható el. Ezen intézményhálózat egyik tagja a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum, ahol három ágazatban 4 szakmából választhatnak a jelentkező diákok. A Péchyben jelenleg 756 tanuló folytatja tanulmányait nappali rendszerben, készül az érettségire, szakmai vizsgára, majd a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra. Hogy kinek és miért érdemes ebbe az iskolába jelentkeznie, a Haon nemrég Tirpák Zsolt kancellárt kérdezte.

  A kancellár felidézte, hogy a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum Debrecen és a régió meghatározó szakképző intézménye, technikuma. A Péchy múltja az 1908-as alapításban gyökerezik, amikor létrejött a Fa- és Fémipari Szakiskola, amely építőipari képzést valósított meg, az iskola az 1949/50-es tanévben költözött a Varga utcai épületbe, ahol most is található. – Az iskola évről évre egyre népszerűbb, keresettebb technikum. Minden évben egyre több család dönt arról, hogy ebben az iskolában tanuljon pályaválasztó gyermeke – fűzte hozzá.

  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
  Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  Széles képzési és kapcsolati rendszer

  Tirpák Zsolt elmondta, a Péchy a mai szakképzési rendszerben tiszta profilú technikusi képzést valósít meg három ágazatban. – Az ágazati alapoktatás időszakában a szakmai alapokat tanműhelyi környezetben ismerhetik meg a tanulók, a 11. évfolyamtól azonban a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítjuk meg, a Péchy rendkívül széles körű gazdasági partnerkapcsolatokkal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére – fogalmazott. Tudatta azt is, hogy az Építőipar-ágazaton belül a magasépítő technikus, a mélyépítő technikus szakmákat választhatják. Az Épületgépészet-ágazaton belül az épületgépész technikus szakmát, a Fa- és Bútoripar-ágazaton belül pedig a faipari technikus szakmát sajátíthatják el.

  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
  Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  Kiemelkedő nyelvoktatás

  Kérdésünkre elmondta, hogy az intézményben angol és német nyelv oktatását biztosítják, emellett az Építőipar-ágazat magasépítő technikus egyik osztálya nyelvi előkészítő képzéssel indul. Ez azt jelenti, hogy a képzési idő 5 év helyett 6 év, és az első, előkészítő évfolyamban a diákok óraszámának túlnyomó része idegen nyelv. – Ez kiemelkedő színvonalú nyelvtudást eredményez a 9. évfolyamra, az ágazati alapoktatás kezdetére – tette hozzá.

  Támogatott programok

  Tirpák Zsolt kitért arra is, hogy az iskola nemzetközi kapcsolatrendszerének és pályázati elkötelezettségének köszönhetően a tanulók Erasmus-programmal évenként 2-3 hetet németországi tanulmányúton vehetnek részt, ahol bővíthetik a nyelvtudásukat és megismerhetik a külföldi munkakultúrát, technológiai-képzési környezetet. – Az iskolában nagy figyelmet fordítunk a tanórán kívüli diákélet támogatására, legyen szó közösségi programokról, sporttevékenységről, vagy éppen tehetséggondozásról, felzárkóztatásról. Évről évre ott vannak a diákjaink az országos szakmai tanulmányi versenyek élmezőnyében – jegyezte meg.

  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
  Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  Az alkotók pályája

  A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja szerint azért is nagyon színes ez a pálya, mert itt az építkezések során az épületgépészeti tevékenységeket ismerhetik meg a pályát választók. – Akik szeretnek alkotni, akik élvezik, hogy az épített környezet megalkotásában részük lehet, azoknak a Péchyben a helyük. Itt a rajzórák, a digitális kultúra (informatika) órák, a matematika órák és a fizika órák gyakorlati értelmet nyernek – fogalmazott.

  Nyitott kapu a munka világa és az egyetem felé

  A Péchyben nem tartanak felvételit, az általános iskolai eredmények támogatják a reális felvételi döntést. Fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészégügyi alkalmasság az adott ágazatra, szakmára. Minden vidéki tanuló számára biztosított a kollégiumi férőhely. – Nagy számban tanulnak tovább tanítványaink a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, de természetesen a Péchyben végzettek nemcsak az ágazaton belül tudnak továbbtanulni a felsőoktatás irányában, hanem széles körű palettán be tudják adni felsőoktatási szakra a jelentkezésüket – fejtette ki hozzátéve, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Karával szoros szakmai együttműködésben dolgoznak a tanítványaik fejlődése és továbbtanulása érdekében.

  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
  Forrás: Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  Tirpák Zsolt végül kiemelte, hogy a munkaerőpiac nagyon várja az építőiparban végzetteket, a tanulóik döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni. A szakképzésbe jelentkező diákok ösztöndíjat kapnak. Az ágazati alapoktatásban fix összeget, jelenleg technikus tanulók 8000 forintot, a szakképző iskolai diákok pedig 16000 forintot havonta. Az ágazati alapvizsga letételét követően azok a diákok, akik az iskola tanműhelyében tanulnak, a tanulmányi eredményüktől függően 8000 és 59000 forint közötti összegű ösztöndíjat, akik duális partnerél tanulnak, ők fizetést, szakképzési munkabért kapnak, ami minimum 100000 forint/hó, anyagilag is megéri tehát szakmát tanulni.

   

  Forrás: haon.hu

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Kedves Szülő! Kedves Tanuló!

  Kedves Szülő! Kedves Tanuló!

  A faipari technikus szakra jelentkezett tanulók pályaalkalmassági vizsgálatára 2024. március 13-án 14.30-tól kerül sor. A részletes tájékoztatást e-mailben kapják meg az érintett tanulók! Szeretettel várjuk Önöket!

  2024. márc. 13.


  DSZC Péchy

  A művészet nyomában

  A művészet nyomában

  2024. február 29-én Tóth László osztályfőnök vezetésével a 9.D osztály a Déri Múzeumban járt.

  2024. márc. 1.


  DSZC Péchy

  A Péchysek a Bolyai matekverseny döntőjében

  A Péchysek a Bolyai matekverseny döntőjében

  2024. január 16-án volt a Bolyai Matematika Csapatverseny regionális fordulója, melyen iskolánk 10. C osztályos tanulói (Bereczki Szabolcs, Kiss Eszter, Okváth Gábor és Sipos Laura) 1.helyezést értek el, így tovább jutottak a döntőbe. A döntőt Budapesten a Veres Péter Gimnáziumban rendezik március 9-én, melyre nagy izgalommal készülnek tanulóink Veresné Főczén Beáta és Sándorné Pinczés Marianna tanárnőkkel. Köszönjük a két tanárnő felkészítő munkáját és a csapatnak sok sikert kívánunk! Hajrá Péchysek! Csak így tovább!

  2024. febr. 28.


  DSZC Péchy


  Partnereink

  SZC logo

  Debreceni Szakképzési Centrum


  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  4024 Debrecen, Varga utca 5.

  Telefon: 06-52/531-892 vagy 20/465-9093 Iskola

  E-mail: info@pechy.net

  OM azonosító: 203033/017

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002424


  2024 Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum