SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/017 | 4024 Debrecen, Varga utca 5.

Intézmény logo

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. márc. 12.


Beke Ivett

  Építőipari mérföldkő

  Közös duális képzést indított a HUNÉP Zrt. és a Debreceni Szakképzési Centrum. Elsőként 3 épületgépész és 5 magasépítő technikus tanuló kapcsolódhatott be a közös duális képzésbe, akik számára a vállalat egy konténer tantermet is kialakított. Papp László polgármester szerint örömteli a frigy, hiszen az építőipar Debrecenben komoly perspektívát kínál az itt tanuló fiatalok számára. A beharangozó sajtótájékoztatót az egyik projekthelyszínen, a Sensirion második ütemének kivitelezési területén tartották.

  Építőipari mérföldkő

  Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ez a mai nap különösen fontos a Péchy Technikum életében, hiszen a Hunéppel való együttműködéssel a duális képzés egyre jobban kiszélesedik, immáron az építőiparra is kiterjedve. Kijelentette, hogy a Péchy országos szinten az egyik legjobb építőipari iskola, ahol kiváló képzés áll a tanulók rendelkezésére. A Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei mindig is elkötelezett voltak abban, hogy a szakmai oktatást közel vigyék a vállalati képzésekhez, tehát valódi munkakörnyezetben valósítsák meg - erre kiváló alkalmat biztosít a duális képzés lehetősége. A Hunéppel közös duális képzésben 8 tanuló kap lehetőséget, hogy a vállalatnál hasznos, korszerű tudást szerezhessen, és megismerhesse az épületgépészeti modern technológiákat.

  Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég 3 évtizedes fennállása alatt mindig is fontosnak tartotta, hogy az akkori rendszer lehetőségeit kihasználva lehetőséget biztosítson a fiataloknak a vállalatspecifikus tudás elsajátítására, pl. nyári gyakorlatként. Az elmúlt időszak tanúbizonyságot tett afelől, hogy ennek megvan a haszna, hiszen a munkavállalók nagy százaléka így kezdte a HUNÉP-nél a pályafutását. A DSZC-vel, azon keresztül pedig a Péchy-vel közös duális képzést egy hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek köszönhetően idén 8 diákkal kezdi el a vállalat a munkát. Számukra a HUNÉP Zrt. egy elméleti szakképző központot, egy olyan tantermet alakított ki, ahol a gyakorlati munkákhoz kapcsolódó elméleti képzéseket tudják megtartani, felkészülve a projekthelyszínekre való látogatásokra, gyakorlati feladatokra. A vállalat szándéka, hogy később tovább bővítse ezt a tanulói létszámot.

  Nagyné Pálinkás Anikó, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményvezetője elsőként történelmi áttekintést adott az intézményről, elmondta, a Varga utcai épületben 1949 óta folyik építőipari technikus képzés, ahol a gazdaság igényeihez igazodva többször változtak mind az az oktatott szakmák, mind a tananyag. Jelenleg magasépítő; mélyépítő; útépítő, vasútépítő és -fenntartó; épületgépész; valamint faipari technikusi képzés tanulható az intézményben. Az iskolában nappali tagozaton 750 fő tanul, felnőttoktatásban jóval 100 felett van a létszám. Az intézményvezető úgy véli, a Péchyben oktatott szakmák időtállóak. Kiemelte, az építőiparban általában nehézkes a duális képzés megszervezése, hiszen a tanulóknak szerteágazó ismeretekkel kell rendelkeznie, amelyet nem minden vállalat tart saját kézben. Így különösen örömteli a Hunéppel közös duális képzés elindulása, 8 fővel. Ezek a tanulók szakképzési munkaszerződéssel, valós munkahelyi környezetben tanulhatnak.

  Papp László polgármester beszédében kiemelte, egy város fejlődésének szempontjából óriási jelentősége van annak, hogy az építőipar milyen teljesítményt tud nyújtani. Úgy véli, Debrecen esetében az építőipar komoly lehetőségekkel rendelkezik, jelen pillanatban is, ha a város iparterületeit, ipari parkjait nézzük, több mint 1 millió négyzetméter üzem és munkahelyteremtő beruházás épül és jön létre ezekben a percekben is. Ehhez majd a következő hónapokban, években lakásépítési program is kapcsolódik majd. Ez jó lehetőséget, komoly perspektívát kínál az itt tanuló fiatalok számára. A városvezető úgy fogalmazott: két ikonikus szervezet lép frigyre a duális képzés kapcsán. Elmondta, a Debreceni Szakképzési Centrum a város egyik büszkesége, amely dinamikus fejlődési pályát fut be, nagyon népszerű és Kelet-Magyarország legmeghatározóbb szakképzési centruma. A másik szereplő pedig a HUNÉP Zrt., Kelet-Magyarország meghatározó magasépítő vállalata. A városvezető végezetül hozzátette: külön öröm és előremutató, hogy a fiúk mellett lányok is részt vesznek a most induló építőipari képzésben.

  GALÉRIA

  Építőipari mérföldkő

  IMG_7912.jpg
  IMG_7935.jpg
  IMG_7909.jpg

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Hasznos információk

  Hasznos információk

  Tájékoztató iskolánk nyári ügyeleti rendjéről és a tanév kezdetéről.

  2024. júl. 11.


  DSZC Péchy

  DBSC nagyköveti program

  DBSC nagyköveti program

  A 2023-2024-es tanévben nekem és rajtam kívül 18 középiskolás diáknak lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk a debreceni Business Service Centers röviden DBSC nagyköveti mentor programjában.

  2024. jún. 25.


  DSZC Péchy

  Gyárlátogatás a BMW-nél

  Gyárlátogatás a BMW-nél

  A lányok napján április 25-én iskolánk 8 tanulója ellátogathatott a jelenleg is épülő BMW gyárba. Számos színes programon vehettünk részt, többek között megnézhettük, hogy hol keverik az autókhoz használt festékek színeit, illetve, hogyan épül a gyár. Mindenkinek nagyon tetszett, hogy elkészíthettük a saját BMW-s profilképünket egy AI-s fotófülkében. Köszönjük a lehetőséget, egy remek napot töltöttünk el a BMW-nél! Írta: Molnár Linett 11.B

  2024. jún. 25.


  DSZC Péchy


  Partnereink

  SZC logo

  Debreceni Szakképzési Centrum


  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  4024 Debrecen, Varga utca 5.

  Telefon: 06-52/531-892 vagy 20/465-9093 Iskola

  E-mail: info@pechy.net

  OM azonosító: 203033/017

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002424


  2024 Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum