SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/017 | 4024 Debrecen, Varga utca 5.

Intézmény logo

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. szept. 23.


Beke Ivett

    Felkerült a matrica - újabb DSZC-s intézmény a „Könyv barátai” hálózat tagjai között

    A Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum bejáratát díszíti hétfőtől a jelképes sárga matrica, az együttműködés azonban már javában tart, két projekt is elindult a hálózat részeként az iskolában. A kezdeményezés 2022-ben indult útnak, és mára már csaknem 60 tagot számlál: a debreceni oktatási és kulturális intézmények, szervezetek, kávézók mellett egy tucatnyi partiumi intézmény is csatlakozott.

    Felkerült a matrica - újabb DSZC-s intézmény a „Könyv barátai” hálózat tagjai között

    A Debreceni Szakképzési Centrum két iskoláját is a soraiban tudhatja a „Könyv barátai” hálózat: a Debreceni SZC Kreatív Technikum és a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum viselik büszkén a címet. Az önkormányzat kezdeményezésére indult program célja és feladata az olvasás népszerűsítése, valamint olyan közösségi programok szervezése, amelyeket a tagok – intézmények és szervezetek – közösen valósítanak meg.

    A Péchy már 2022 februárjától fogva segíti a hálózat munkájának előkészítését. Az iskola mindig is szívügyének tekintette, hogy megismertesse a fiatalokkal az olvasás örömét, könyvtárpedagógiai programjukban ez kiemelt feladatként szerepel. A program részeként 2024-ben két pályázat is indult a tagok számára, az egyik a Könyv Barátai Nap megvalósítása, amelyben bár szervezőként nem vett részt a Péchy, résztvevőként ott voltak iskolánk diákjai. A másik, a határon átívelő „Egymás megismerése” volt, amely pályázaton közösen indulhattak a tagok, hármas együttműködés részeként. Ezt a Péchy is elnyerte, közösen a nagyváradi Ady Endre Líceummal, valamint a főpályázó debreceni Ady Endre Gimnáziummal.A tájékoztatón a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum új igazgatója, Nagyné Kricsfalussy Anna elmondta, örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy 1,5 év közös munka után, az iskola ezúttal hivatalosan is csatlakozhat a „Könyv barátai” hálózathoz. Kiemelte ez a pillanat nem csak egy szimbólum, hanem elköteleződés is amellett, hogy az irodalom szeretete és az olvasás öröme továbbra is a Péchy közösségének alapvető értéke lehet. A könyvek többek egyszerű szavaknál, hiszen kaput nyitnak a képzelet, a tudás és a megértés irányába, amellyel mélyebb kapcsolatba kerülhetünk saját magunkkal is – fogalmazott. Kiemelte, az olvasás erősíti a kritikus gondolkodást, az empátiát és a képességet arra, hogy a világot sokféle szemszögből láthassák. Ezért is van rendkívüli jelentősége, hogy a Péchy aktívan közreműködhet a hálózat tevékenységében.

    Puskás István alpolgármester elmondta: a hétfői sajtóeseményen régi adósságot törlesztenek a matrica felhelyezésének gesztusával. Úgy véli, ezeknek a gesztusoknak, rituáléknak is tud jelentősége lenni. Az önkormányzat 2022-ben hívta életre a Könyv barátai közösséget, azzal a céllal, hogy a város kulturális identitásának legfontosabb elemét: az irodalom, a könyv és az olvasás kultúráját minél többen tudhassák magukénak, és, hogy közösen épüljön a közösség ezen értékek mentén. A hálózati tagságot sárga matrica jelzi a partnerek bejáratainál, a hétfői napon ezt kaphatta meg a Péchy közössége, akik – mint, ahogy az alpolgármester fogalmazott – „nagyon aktív hálózati tagként tevékenykednek, ezzel együtt pedig aktív tagjai Debrecen város közösségének is”.

    Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte: a könyv szeretete, az olvasás az egyik legfontosabb dolog a tanulás folyamatában. Úgy véli: minél többet olvasnak a fiatalok, annál könnyebben fognak a szépirodalom mellett az összetett bonyolult szakmai szövegekkel is megbirkózni. A mai világban távol kerültünk a könyvektől, az online világ más irányba viszi mind a fiatalságot, mind a felnőtteket – fogalmazott, – de fontos a könyvek felé való visszafordulás, amelyre jó kezdeményezés a „Könyv barátai” hálózat, mely nem csak az olvasás népszerűsítését célozza, hanem pályázatokon keresztül más közösségekkel és kultúrákkal való találkozásokat is elősegíti a fiatalok körében. A főigazgató zárásul a Péchy-s diákokhoz fordulva kérte őket, hogy ők is olvassanak minél többet.

     

    A Könyv barátai hálózatról bővebben: https://debrecenliterature.hu/a-konyv-baratai-halozat

    GALÉRIA

    Felkerült a matrica - újabb DSZC-s intézmény a „Könyv barátai” hálózat tagjai között

    DSC_1456.jpg
    DSC_1620.jpg
    DSC_1616.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Döntőben a Péchy

    Döntőben a Péchy

    A "Péchy csemetéi" immár második alkalommal vettek részt az "Aludj máskor" 24 órás vetélkedő előselejtezőjén 2024. október 11-én. A diákok több területen is összemérték tudásukat: nem csak logikájukat, de sportteljesítményüket is megcsillogtathatták.

    2024. okt. 17.


    DSZC Péchy

    Nagykövet Díja a kínai nyelvtanulásért

    Nagykövet Díja a kínai nyelvtanulásért

    Egy rangos eseményt rendeztek a kínai nagykövetségen 2024. október 12-én, amelyen a "Nagykövet Díja a kínai nyelv tanulásáért" elismeréseket adták át. Az ünnepségen a kínai nagykövet és a Tempus Közalapítvány Főigazgatója is ünnepi beszédet mondott, kiemelve a kínai nyelv és kultúra tanulásának jelentőségét, valamint a két ország közötti szoros kulturális kapcsolatokat.

    2024. okt. 16.


    DSZC Péchy

    Nyitott Kapuk Napja

    Nyitott Kapuk Napja

    Idén is megszervezzük nyílt napjainkat, melyeken betekintést nyerhettek iskoláink életébe. Látogassatok el intézményeinkbe, üljetek be tanóráinkra, beszélgessetek diákjainkkal és oktatóinkkal!

    2024. okt. 16.


    DSZC Péchy


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    4024 Debrecen, Varga utca 5.

    Telefon: 06-52/531-892 vagy 20/465-9093 Iskola

    E-mail: info@pechy.net

    OM azonosító: 203033/017

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002424


    2024 Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum