SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/017 | 4024 Debrecen, Varga utca 5.

Intézmény logo

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. okt. 16.


DSZC Péchy

    Nagykövet Díja a kínai nyelvtanulásért

    Egy rangos eseményt rendeztek a kínai nagykövetségen 2024. október 12-én, amelyen a "Nagykövet Díja a kínai nyelv tanulásáért" elismeréseket adták át. Az ünnepségen a kínai nagykövet és a Tempus Közalapítvány Főigazgatója is ünnepi beszédet mondott, kiemelve a kínai nyelv és kultúra tanulásának jelentőségét, valamint a két ország közötti szoros kulturális kapcsolatokat.

    Nagykövet Díja a kínai nyelvtanulásért

    Az esemény csúcspontja az ösztöndíjak és elismerések átadása volt, ahol a legkiemelkedőbb diákokat díjazták. A Debreceni Szakképzési Centrum két diákja, a Péchy Mihály Építőipari Technikum és a Vegyipari Technikum egy-egy tanulója, Posta Bettina és Presits Panna Krisztina is elismerésben részesült. A díjátadót kínai versek és hagyományos kínai dalok tették még emlékezetesebbé, a rendezvényt pedig egy kínai ételkóstoló zárta, ahol a résztvevők ízelítőt kaphattak a kínai konyha különlegességeiből. A diákok kínai témájú ajándékokkal térhettek haza, gazdagabb élményekkel és emlékekkel gazdagodva.

    Posta Bettina gondolatait megosztotta a kínai nyelv tanulásával kapcsolatban. Elmondása szerint sokáig azt hitte, hogy Magyarország és Kína teljesen eltér egymástól, mind nyelvileg, mind kulturálisan. Azonban a nyelvtanulás lehetőséget adott számára, hogy felismerje, milyen közel is lehet egymáshoz a két kultúra. Bettina számára a kínai nyelv olyan, mint egy hatalmas festmény, amelyet a szavak kis ecsetvonásai alkotnak meg. A nyelv nehézségei ellenére izgatottan várja, hogy egyre jobban megismerje ezt a különleges világot. Az ösztöndíj és az ünnepség számára inspiráló élmény volt, amely további motivációt adott a tanuláshoz.

    A Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézete és a Debreceni Szakképzési Centrum sikeres együttműködése immár hároméves évfordulójához érkezett. A program keretében a diákok heti rendszerességgel vehetnek részt kínai nyelvórákon, amelyeket Józsa Imre, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum oktatója vezet, aki autodidakta módon sajátította el a kínai nyelvet, így személyes elköteleződése és nyelvtudása nagy inspirációt jelent a diákok számára. A foglalkozások minden érdeklődő számára nyitottak, és különlegességük, hogy anyanyelvi tanárok is részt vesznek az oktatásban, akik a Tiencsini Idegennyelvi Egyetemről érkeztek. Nemcsak a nyelvet oktatják, hanem Kína gazdag kulturális hagyományaiba is betekintést nyújtanak a diákoknak.

    GALÉRIA

    Nagykövet Díja a kínai nyelvtanulásért

    cf4a9ad2-a9c5-46b6-85cd-77a6bc582a17.jpg
    052619d6-7b47-4814-a26b-0f0ee575b07d.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Döntőben a Péchy

    Döntőben a Péchy

    A "Péchy csemetéi" immár második alkalommal vettek részt az "Aludj máskor" 24 órás vetélkedő előselejtezőjén 2024. október 11-én. A diákok több területen is összemérték tudásukat: nem csak logikájukat, de sportteljesítményüket is megcsillogtathatták.

    2024. okt. 17.


    DSZC Péchy

    Nyitott Kapuk Napja

    Nyitott Kapuk Napja

    Idén is megszervezzük nyílt napjainkat, melyeken betekintést nyerhettek iskoláink életébe. Látogassatok el intézményeinkbe, üljetek be tanóráinkra, beszélgessetek diákjainkkal és oktatóinkkal!

    2024. okt. 16.


    DSZC Péchy

    Üzemlátogatás a SELLATON gyárban

    Üzemlátogatás a SELLATON gyárban

    A Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum 9.e osztályának faipari technikus tanulói különleges lehetőséget kaptak 2024. október 14-én: Szilasi Lajos oktató vezetésével látogatást tettek a SELLATON debreceni gyárában. Ez az üzem az ország egyetlen olyan faipari létesítménye, ahol a felületkezelési folyamatok során robottechnológiát is alkalmaznak, így a diákok a modern technológia és a hagyományos gyártási eljárások izgalmas ötvözésével ismerkedhettek meg.

    2024. okt. 15.


    DSZC Péchy


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

    4024 Debrecen, Varga utca 5.

    Telefon: 06-52/531-892 vagy 20/465-9093 Iskola

    E-mail: info@pechy.net

    OM azonosító: 203033/017

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002424


    2024 Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum