SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/017 | 4024 Debrecen, Varga utca 5.

Intézmény logo

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. dec. 1.


DSZC Péchy

  Női szemmel az építész szakmáról és a Csokonai Színház felújítási munkálatairól

  A DSZC Péchy Mihály Építőipari Technikum és a Péchysek Baráti Köre szervezésében 2023. november 23-án, az iskola Tetőtéri klubjában Kelemen Ágota építészmérnök, az iskolánk volt diákja tartott előadást Női szemmel az építész szakmáról és a Csokonai Színház felújítási munkálatairól címmel.

  Női szemmel az építész szakmáról és a Csokonai Színház felújítási munkálatairól

  Ágota 2008-ban érettségizett az iskolánkban. Nagyon örült a felkérésnek, jó érzés volt neki most épp ott előadást tartani, ahol diákként rengetegszer fellépett az iskolai énekkar tagjaként. Az érettségi után a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, építészmérnöki szakon folytatta tanulmányait, ahol úgy tapasztalta, hogy a gimnazistákkal szemben előnyben volt a felvételinél is, hiszen ő tanult szabadkézi rajzot az iskolában, de később a szakmai tantárgyaknál is előnyben volt például a statika, az épületszerkezettan vagy az építészettörténet tantárgyakból.

  A diploma megszerzése után azonnal el tudott helyezkedni a szakmában, egy építőipari cégnél, ahol a kivitelezésben szerezett tapasztalatokat. Később a Kormányhivatal  Építésügyi és örökségvédelmi osztályán dolgozott, majd a Debreceni Egyetem Beruházási Osztályán az egyetem építési beruházásainak tervezési előkészítéseiben vett részt. Nőként sosem volt gond neki semmilyen feladat, amivel megbízták, mindig lelkiismeretesen és maximális odafigyeléssel végezte el, legyen az beszerzés, tervezés, kivitelezés vagy a jogszabályok betartatása. Legbüszkébb arra, hogy a HUNÉP Zrt-nél abban a helyszíni projektirodában dolgozhatott, amelyik a Csokonai Színház felújítási munkálataival foglalkozott. 

  A Színház felújítása azért volt nehéz feladat, mert műemlék - 1861-1865 között épült romantikus stílusban épült – és így számtalan műemlékvédelmi előírásnak kellett megfelelniük.  2020. szeptembertől 2023. júniusig tartott a kivitelezés. Az első év a bontási munkák és földmunkák jegyében telt és természetesen az előkészítési munkák történtek. A 2. évben többek között a belső- és külső kőművesmunkák, az ács- és bádogozási munkák, az injektálás következett. A 3. évben pedig a belső festések, felületképzések, burkolás, restaurálások, mobiliák, beépített bútorok, színpadgépészeti feladatokat kellett megoldani. Minden feladatról láthattunk előtte-utána képeket is és megtudhattuk például, hogy a nézőtéri székeket Szlovákiában egyedi megrendelésre készítették, és nem csak a kialakítása, de még a szövete és a színe is egyedi. Nagyon sok mindent egyedi kézműves munkákkal készítettek ezen kívül is. Megőrizték például a nézőtér feletti mennyezet díszítőfestését, külön állványrendszer készült, hogy a restaurátok biztonságban végezhessék el a feladatot. Kedvence a csillár restaurálása volt, minden eleme egyedi kézműves munkáról árulkodik. A nézőtéren több székeket tudtak elhelyezni és a nézők színpadi jobb rálátása érdekében a régebbi öntöttvas, díszített oszlopok szerkezetileg kiváltásra kerültek. A nézőtér ajtói is különlegesek, hangszigetelésüket külön vizsgáltatták be Budapesten a Műszaki Egyetem Akusztikai laboratóriumában. A bejáratnál egy tágas előcsarnok került kialakításra és lift is található a kb. 6400 négyzetméter alapterületű színházban. 

  Az előadást meghallgatta a volt osztályfőnöke, Viski Szilvia tanárnő is és több egykori tanára is ült a nézők között. Az előadás után egy kötetlen beszélgetés következett. 

  Köszönjük a tartalmas előadást. Épp aznap este a tantestülettel a Csokonai Színházban néztünk meg egy előadást, és nagy élmény volt úgy belépni az épületbe, hogy ennyi mindent megtudtuk a felújításról.

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Kedves Szülő! Kedves Tanuló!

  Kedves Szülő! Kedves Tanuló!

  A faipari technikus szakra jelentkezett tanulók pályaalkalmassági vizsgálatára 2024. március 13-án 14.30-tól kerül sor. A részletes tájékoztatást e-mailben kapják meg az érintett tanulók! Szeretettel várjuk Önöket!

  2024. márc. 13.


  DSZC Péchy

  A művészet nyomában

  A művészet nyomában

  2024. február 29-én Tóth László osztályfőnök vezetésével a 9.D osztály a Déri Múzeumban járt.

  2024. márc. 1.


  DSZC Péchy

  A Péchysek a Bolyai matekverseny döntőjében

  A Péchysek a Bolyai matekverseny döntőjében

  2024. január 16-án volt a Bolyai Matematika Csapatverseny regionális fordulója, melyen iskolánk 10. C osztályos tanulói (Bereczki Szabolcs, Kiss Eszter, Okváth Gábor és Sipos Laura) 1.helyezést értek el, így tovább jutottak a döntőbe. A döntőt Budapesten a Veres Péter Gimnáziumban rendezik március 9-én, melyre nagy izgalommal készülnek tanulóink Veresné Főczén Beáta és Sándorné Pinczés Marianna tanárnőkkel. Köszönjük a két tanárnő felkészítő munkáját és a csapatnak sok sikert kívánunk! Hajrá Péchysek! Csak így tovább!

  2024. febr. 28.


  DSZC Péchy


  Partnereink

  SZC logo

  Debreceni Szakképzési Centrum


  Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

  4024 Debrecen, Varga utca 5.

  Telefon: 06-52/531-892 vagy 20/465-9093 Iskola

  E-mail: info@pechy.net

  OM azonosító: 203033/017

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002424


  2024 Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum